Dušené s kuřecím masem, houbami a divokou rýží
10 Mar

0 Komentář(y)
94 Viděno
Dušené s kuřecím masem, houbami a divokou rýží
Inspirován klasickým kastrolem s kuřecím masem a divokou rýží, představujeme tento
chutný guláš, který je vydatným a uspokojujícím jídlem v každém ročním období.
Čas na přípravu:
25-30 minut
Preparation time:
45 minut
Porce:
6
Vařte s:
Litinový hrnec Hosse
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje;
- 1 (50 g) kousek šunky nebo 2 plátky slaniny nakrájené nadrobno;
- 6 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na kousky;
- košer sůl a čerstvě mletý černý pepř;
- 4 šálky žampionů, nakrájené na čtvrtky;
- ¼ šálku bílého vinného octa;
- 1 mrkev, jemně nakrájená;
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno;
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané;
- 1 bobkový list;
- 3 lžíce slaného másla;
- ¼ šálku univerzální mouky;
- 1 šálek plnotučného nebo odstředěného mléka;
- 2 ½ šálků kuřecího vývaru;
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku;
- ½ čajové lžičky suché hořčice;
- 120 g divoké rýže uvařené podle návodu na obalu;
- 2 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky.
Způsob přípravy:
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Postupně rozehřejte 1 lžíci másla v litinové pánvi Hosse na středně vysokou teplotu. Přidejte šunku a vařte za občasného míchání, dokud nezhnědne, asi 6 minut. Děrovanou lžící přendejte na talíř.
- Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje. Kuře osolte a opepřete podle chuti. Ve 2 dávkách opékejte kuře z obou stran do hněda, asi 6 minut na dávku. Kuře přendejte na talíř se šunkou.
- Do hrnce přidejte zbývající 1 lžíci másla a houby a za občasného míchání vařte do změknutí asi 4 minuty. Přeneste na talíř s kuřecím masem a šunkou. Přidejte odlešťovací ocet a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna hrnce vařečkou. Vmíchejte mrkev, cibuli, česnek a bobkový list a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 6 minut. Sundejte z plotny a do hrnce vraťte šunku, kuřecí maso, houby a šťávu nasbíranou na plotně.
- Máslo rozpusťte na střední pánvi na středně nízké teplotě, dokud nebude bublat. Přidejte mouku a nepřetržitě míchejte 1 minutu. Vmíchejte mléko a často míchejte, dokud omáčka nezhoustne, asi 4 minuty. Zašlehejte vývar, muškátový oříšek a hořčici a vařte, dokud omáčka opět nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Kuřecí směs přelijte omáčkou. Míchejte, aby se spojily. Přikryjte litinový hrnec a pečte, dokud kuře není velmi měkké, asi 45 minut. Pokrm podáváme tak, že na rýži nabereme dušené maso a posypeme petrželkou.