Dušené s kuřecím masem, houbami a divokou rýží

Inspirován klasickým kastrolem s kuřecím masem a divokou rýží, představujeme tento
chutný guláš, který je vydatným a uspokojujícím jídlem v každém ročním období.

 

 

Čas na přípravu:
25-30 minut

 

Preparation time:
45 minut

 

 

Porce:
6

 

Vařte s:
Litinový hrnec Hosse

 

 

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje;
  • 1 (50 g) kousek šunky nebo 2 plátky slaniny nakrájené nadrobno;
  • 6 kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na kousky;
  • košer sůl a čerstvě mletý černý pepř;
  • 4 šálky žampionů, nakrájené na čtvrtky;
  • ¼ šálku bílého vinného octa;
  • 1 mrkev, jemně nakrájená;
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno;
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané;
  • 1 bobkový list;
  • 3 lžíce slaného másla;
  • ¼ šálku univerzální mouky;
  • 1 šálek plnotučného nebo odstředěného mléka;
  • 2 ½ šálků kuřecího vývaru;
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku;
  • ½ čajové lžičky suché hořčice;
  • 120 g divoké rýže uvařené podle návodu na obalu;
  • 2 lžíce nasekané čerstvé ploché petrželky.

 

Způsob přípravy:


  1. Troubu předehřejte na 160°C.
  2. Postupně rozehřejte 1 lžíci másla v litinové pánvi Hosse na středně vysokou teplotu. Přidejte šunku a vařte za občasného míchání, dokud nezhnědne, asi 6 minut. Děrovanou lžící přendejte na talíř.
  3. Do hrnce přidejte 1 lžíci oleje. Kuře osolte a opepřete podle chuti. Ve 2 dávkách opékejte kuře z obou stran do hněda, asi 6 minut na dávku. Kuře přendejte na talíř se šunkou.
  4. Do hrnce přidejte zbývající 1 lžíci másla a houby a za občasného míchání vařte do změknutí asi 4 minuty. Přeneste na talíř s kuřecím masem a šunkou. Přidejte odlešťovací ocet a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu, seškrábněte všechny zhnědlé kousky ze dna hrnce vařečkou. Vmíchejte mrkev, cibuli, česnek a bobkový list a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 6 minut. Sundejte z plotny a do hrnce vraťte šunku, kuřecí maso, houby a šťávu nasbíranou na plotně.
  5. Máslo rozpusťte na střední pánvi na středně nízké teplotě, dokud nebude bublat. Přidejte mouku a nepřetržitě míchejte 1 minutu. Vmíchejte mléko a často míchejte, dokud omáčka nezhoustne, asi 4 minuty. Zašlehejte vývar, muškátový oříšek a hořčici a vařte, dokud omáčka opět nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  6. Kuřecí směs přelijte omáčkou. Míchejte, aby se spojily. Přikryjte litinový hrnec a pečte, dokud kuře není velmi měkké, asi 45 minut. Pokrm podáváme tak, že na rýži nabereme dušené maso a posypeme petrželkou.