Návod na mazání litinového nádobí
Koření je tajemstvím toho, aby byla litina přirozeně odolná a nelepivá. Je to nezbytné, protože vytváří bariéru mezi vaším nádobím Hosse a jakýmkoliv kontaktem s kyslíkem nebo vodou, který by způsobil rezivění pánve, hrnce nebo talíře. Koření zároveň působí jako hladký nepřilnavý povrch, aby se potraviny nepřilepily. Litinové nádobí je ze své podstaty porézní. To je nesmírně důležité, protože póry ve skutečnosti umožňují, aby se k nim olej během procesu koření přilepil.
Kdykoli vaříte jídla, která obsahují oleje a tuky (jako je restovaná zelenina, slanina a vejce, kukuřičný chléb nebo vepřové kotlety), koření se bude i nadále hromadit. Tento způsob ochucování je nejpoužívanějším způsobem ochucování litinového nádobí. Než začnete používat pánev/hrnec/talíř Hosse k přípravě pokrmů, které obsahují kyselá jídla, jako jsou rajčata, citrony a bílé víno, musíte se ujistit, že jste vytvořili významnou vrstvu koření.
Průvodce kováním krok za krokem
Pokud během používání hrnce Hosse zjistíte, že je nutné přidat vrstvu koření nebo hrnec zcela znovu okořenit, pro dosažení nejlepších výsledků postupujte podle tohoto návodu.
Co budete potřebovat, abyste mohli začít:
- olej z hroznových jader (nebo ekvivalent);
- Silné papírové ručníky;
- Trouba.
Pokyny pro koření/leštění litiny Hosse
1. Předehřejte si troubu na 230°C
2. Pánev důkladně vydrhněte, abyste odstranili zbytky jídla, stejně jako po vaření. Pokud je čištění obtížné, použijte na špinavější místa abrazivní houbu.
3. Dobře osušte čistou utěrkou.
4. Do misky nalijte přibližně půl lžičky oleje a hadříkem rozetřete po vnitřní ploše, rtech a rukojeti. Otočte jej a aplikujte stejný postup na hrubý exteriér.
5. Pomocí čisté papírové utěrky otřete vnitřní a vnější stranu pánve/hrnce/talíře, dokud nebude téměř suchá a matná. Je důležité pánev vytřít do té míry, že to vypadá, že na povrchu, zejména uvnitř, už žádný olej nezůstal. Pokud se vám nepodaří odstranit dostatečné množství oleje, bude pánev/hrnec/talíř vypadat flekatě a bude vyžadovat důkladné vyčištění.
6. Opatrně vložte nádobu dnem vzhůru do předehřáté trouby a dávejte pozor, abyste při pokládání na rošt nepoškodili její povrch.
7. Sušte jej 60 minut.
8. Vypněte troubu, ale ponechte pánev/hrnec/talíř uvnitř, aby dosušil dalších 30 minut.
9. Odstraňte a v případě potřeby opakujte ještě 2-3krát.
Poznámka : Pokud se vám na pánvi objeví skvrny v důsledku použití příliš velkého množství oleje, nebojte se – na vaší pánvi, hrnci nebo plotýnce Hosse budou stále vařit krásné a chutné pokrmy.