Menu
Your Cart

Jak čistit litinové nádobí

 

Čištění a kořenění litiny může být skličující. Existuje obecná mylná představa, že litina je choulostivá a snadno se kazí. Realita nemůže být dále od pravdy. Lidé vařili s litinou po staletí. Díky své odolnosti a užitečnosti se stal základem kuchyní po celém světě, od tradiční asijské kultury vaření až po newyorské steakové restaurace. Jakmile se naučíte tyto jednoduché kroky k čištění litinové pánve nebo litinového hrnce, budete připraveni se vypořádat s jakýmkoli nádobím nebo nepořádkem!

Pět snadných kroků k čištění litiny

Otřete: Jakmile vaše pánev/hrnce vychladne a dosáhne teploty vhodné na dotyk, otřete vnitřek, abyste odstranili veškerý olej nebo zbytky jídla. Čištění litiny, dokud je ještě teplá, zkrátí čas a námahu při čištění pánve a pomůže zabránit přichycení jídla. Pokud je můžete vyčistit pouhým otřením, zastavte se. Mít po vyčištění malé množství oleje není problém. Zabránění vyschnutí pánve/hrnce/talíře je ve skutečnosti důležitou součástí dlouhodobé údržby. Přílišné čištění litinové pánve je zbytečné a poškodí pouze její promaštění. U mnoha nádobí to bude jediný nezbytný krok čištění. Pokud nemůžete uvařené jídlo vyčistit nebo má váš pokrm obzvláště silnou chuť,
vyčistěte ho:Po předčištění omyjte teplou vodou a jemným saponátem. Pokud vaše nádobí vyžaduje agresivnější čištění, použijte hrubou sůl nebo plastový kartáč k odstranění přilepených potravin před mytím. Je důležité nepoužívat nic příliš agresivního, jako je ocelový drát, houby nebo jiné abrazivní čisticí metody, protože ty vaše koření smyjí. U potravin, které se obzvláště obtížně čistí, naplňte pánev/hrnec do poloviny vodou a zahřejte ji na sporáku. Jakmile se voda zahřeje, lepkavé zbytky jídla by měly změknout a snáze se odstranit. Poté, co necháte vodu téměř vyvařit, vylijte ji z hrnce a vnitřek otřete hadříkem, abyste odstranili případné zbytky jídla.
Vysušte: Ihned po vyčištění je důležité litinovou pánev/hrnec/talíř opláchnout a vysušit.Doporučujeme použít hadřík, který nepouští vlákna. NIKDY nenechte litinu vyschnout na vzduchu, protože by se mohla tvořit rez. To je zvláště důležité, pokud jste právě použili mýdlo. V dalším kroku bude klíčové opětovné navlhčení nádoby olejem.
Zahřejte : Umístěte čistý litinový hrnec na nízkou teplotu po dobu 5-10 minut. Tím se odstraní přebytečná vlhkost, která na něm zůstane poté, co jej otřete ručníkem. To dále přispívá k otevření pórů kovu. Pánev/hrnec/talíř sejmeme z plotny, po odpaření veškeré vody nalijeme do vnitřku pánve půl lžičky oleje a utěrkou rozetřeme po povrchu. Hroznový olej, řepkový olej, rostlinný olej nebo jiné rostlinné oleje odvedou skvělou práci.Ujistěte se, že jste odstranili přebytečný olej tak, že po otření samostatným hadříkem ponecháte povrch téměř suchý.
Pečlivě skladujte: Litinové nádobí skladujte na chladném, tmavém a suchém místě nebo na sporáku pro běžné používání. Pokud máte několik litinových pánví, nepokládejte je na sebe po dlouhou dobu, protože by to mohlo poškodit koření. Také vám doporučujeme, abyste je hrdě zavěsili na stěny vaší kuchyně!

Věci, které byste nikdy neměli dělat při čištění litinové pánve Hosse

Používáte abrazivní čistící metodu, jako je ocelová houba:  Tím se sníží nebo odstraní olejování.
Namáčení litinové pánve/hrnce/talíře do dřezu:  To nakonec povede k rezavému nádobí.
Dáte nádobí do myčky:  Opět platí, že nadměrné vystavení vlhkosti způsobí rez. Myčka navíc odstraní mastnotu, kterou jste tak dlouho odstraňovali.

 

Jak čisté je příliš čisté?

Mnoho nových uživatelů litiny má tendenci čistit své litinové nádobí stejně jako ostatní neželezné nádobí a servírovací náčiní. I když je důležité vyčistit vařené jídlo a nežádoucí silné aroma, přílišné čištění litiny může vysušit povrch nebo odstranit oleje. Olej je povlak, který chrání vaši pánev / hrnec / talíř a dělá ji nepřilnavou. Agresivní odstraňování nečistot ze dna může odstranit vaše ochranné koření. Také železo je porézní materiál. Stejně jako jiné porézní materiály, jako je dřevo, chcete udržovat zdravé množství vlhkosti, v tomto případě z ropy.

Je v pořádku používat k čištění litiny mýdlo?

Mezi nadšenci do litiny snad neexistuje kontroverznější otázka, než je mytí litiny mýdlem. I když si mnozí řeknou, že použít mýdlo na litinovou pánev není nikdy dobrý nápad, ve skutečnosti tomu tak není. Zatímco mýdlo často není nutné k čištění pánve, když stačí pouhé otření, použití malého množství mycího prostředku je naprosto přijatelné.

Mýtus o nepoužívání mýdla s litinou pochází z nepochopení olejování/koření. Přestože mýdlo odmastí vaše nádobí a bude vyžadovat, abyste pánev, hrnec nebo talíř před uskladněním znovu naolejovali, koření neodstraní.

 

Co je olejování/koření?

"Kování" je pojem, který si každý spojuje s litinou. Kolem tohoto slova existuje mnoho mýtů a také nedorozumění ohledně toho, co přesně tento termín znamená. Jednoduše řečeno, litinové koření jsou polymerizované oleje, které se suší a tvrdnou teplem, které tvoří tenkou ochrannou vrstvu na vašem litinovém nádobí. Tato vrstva chrání pánev, hrnec nebo talíř před rzí a je přirozenou, netoxickou bariérou mezi nimi a vaším jídlem. Vzhledem k tomu, že litina je ve své podstatě porézní, olej vyplní póry před ztuhnutím během polymerace, což dává vašemu nádobí Hosse hladký povrch.

Koření je něco, co se postupem času vytváří a zdokonaluje běžným používáním a vařením.Pokaždé, když si zahřejete pánev, hrnec nebo pánev, abyste zpékali steak a nějakou zeleninu nebo upekli kukuřičný chléb, přispíváte ke kořenění vaší litiny.
Pokud omylem odstraníte koření s nakládanými potravinami nebo chcete na povrch přidat celou další vrstvu koření, podívejte se na našeho průvodce kořením litiny.

premahvane-na-ryjda-ot-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg-1

 

 

 Jak odstranit rez z litiny

 Když je železo vystaveno vzduchu nebo vlhkosti, přirozeně reziví. Tato sloučenina, také známá jako oxid železa, je výsledkem oxidace, ke které dochází, když se železo dostane do kontaktu s kyslíkem. To je přirozená reakce, které se u nádobí chceme vždy vyhnout. Nejlepší prevencí je dodržovat výše uvedené kroky čištění. Udržování silné vrstvy polymerovaného koření a lehkého olejového základu zabrání korozi téměř ve všech případech.

 Pokud na pánvi/hrnci/talíři najdete rez v důsledku kapek vody, poškozeného koření nebo namočení přes noc ve dřezu, zkuste ji nejprve odstranit naolejovaným hadříkem. Pokud se ukáže, že rez je výraznější a nelze ji touto metodou odstranit, je čas použít brusnou houbu nebo drát. Mezi další účinné metody patří potírání hrubou kuchyňskou solí a rostlinným olejem pomocí rozpůlené brambory. Po odstranění rzi a umytí pánve postupujte podle našich pokynů pro dochucení litiny.

Nejlepší způsoby skladování litiny

Po čištění nebo ochucování litinové pánve budete muset přemýšlet o tom, kde a jak ji uložit. Nejlepší místo pro uložení pánve, hrnce nebo plotýnky Hosse je přímo na sporáku, připravené k použití další den. Pro ty, kteří dávají přednost tomu, aby jejich nádobí nepřekáželo, by se měli vyhýbat místům s velkým množstvím vlhkosti, jako je například dřez nebo myčka. Obvykle by nejlepší místo bylo v uzavřené skříni nebo skříni. Vyhněte se zvyku skládat pánve na sebe, protože to může poškodit koření. Dalším skvělým způsobem, jak uložit litinovou pánev, je zavěsit ji pod skříňku nebo na zeď, což předvede její jedinečný design Hosse.