Dušená vepřová pečeně s červeným vínem a zeleninou

Jen málo věcí v tomto ročním období zahřeje duši tak, jako pomalu vařené jídlo. Při pečení v litině si maso dlouho uchová vlhkost a chuť a je tak jemné, že se krájí jako máslo. V tomto receptu se vaří směs bylinek, vývaru, červeného vína a koření pro omáčku na lízání prstů.

 

Čas na přípravu:
30 minut

 

Čas na přípravu:​​​​
3 hodiny a 45 minut

 

 

Porce:
6

 

Vařte s:
Litinový hrnec Hosse

 

 

Ingredience:

  • 220 g tlusté slaniny nakrájené na kostičky;
  • 2 lžičky soli;
  • 2 lžíce černého pepře;
  • 2 lžíce červené papriky;
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru;
  • 2 kg pečeného steaku;
  • 1 velká cibule, nakrájená na plátky;
  • 1 hlava česneku, oloupaná;
  • 4 velké šalotky, nakrájené;
  • ¼ šálku hovězího vývaru;
  • 4 snítky čerstvého tymiánu;
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu;
  • 2 šálky Cabernet Sauvignon, dělené;
  • 2 bobkové listy;
  • 1 červená cibule, nakrájená na malé kousky (asi 2,5 cm);
  • 1 kilogram mrkve, oloupané a nakrájené na malé kousky (asi 2,5 cm);
  • 1 kilogram tuřínu, oloupaný a nakrájený na malé kousky (asi 2,5 cm).

 

Způsob přípravy:


  1. Předehřejte troubu na 180 °C s mřížkou uprostřed.
  2. Předehřejte hrnec Hosse na středně vysokou teplotu po dobu 3–5 minut. Přidejte slaninu a vařte dokřupava, 10-12 minut.
  3. Slaninu vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a v hrnci si ponechte 2 lžíce tuku ze slaniny.
  4. Zatímco se slanina vaří, smíchejte sůl, pepř, papriku a hnědý cukr. Pečeně potřeme ze všech stran směsí koření. Pečeme dozlatova, asi 3-5 minut z každé strany.
  5. Maso vyjmeme a dáme stranou. Snižte teplotu na střední.
  6. Na dno litinového hrnce rozházejte cibuli, česnek a šalotku. Hovězí vývar se nalije. Pomocí dřevěné lžíce oddělte zhnědlé kousky od povrchu misky. Vmícháme slaninu a na cibuli položíme maso.
  7. Přidejte 1½ šálku vína a bobkové listy a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte bez pokličky 10 minut. Přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby.
  8. Maso otočte a nechte 30 minut. V případě potřeby přidávejte po ¼ šálku vína.
  9. Opečené maso ještě jednou otočte a pokračujte v pečení dalších 30 minut.
  10. Vyjměte výpek a přidejte tuřín, mrkev a červenou cibuli. Přidejte pečínku zpět do misky a přikryjte a nechte v troubě dalších 30-45 minut.
  11. Maso přendejte na tác. Odstraňte bobkové listy a snítky bylinek. Dušení ochutíme solí a pepřem a trochu zalijeme výpekem.
  12. Pečeně nakrájejte nebo nakrájejte na porce a podávejte se zeleninou.