Dušená vepřová pečeně s červeným vínem a zeleninou
10 Mar

0 Komentář(y)
305 Viděno
Dušená vepřová pečeně s červeným vínem a zeleninou
Jen málo věcí v tomto ročním období zahřeje duši tak, jako pomalu vařené jídlo. Při pečení v litině si maso dlouho uchová vlhkost a chuť a je tak jemné, že se krájí jako máslo. V tomto receptu se vaří směs bylinek, vývaru, červeného vína a koření pro omáčku na lízání prstů.
Čas na přípravu:
30 minut
Čas na přípravu:
3 hodiny a 45 minut
Porce:
6
Vařte s:
Litinový hrnec Hosse
Ingredience:
- 220 g tlusté slaniny nakrájené na kostičky;
- 2 lžičky soli;
- 2 lžíce černého pepře;
- 2 lžíce červené papriky;
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru;
- 2 kg pečeného steaku;
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky;
- 1 hlava česneku, oloupaná;
- 4 velké šalotky, nakrájené;
- ¼ šálku hovězího vývaru;
- 4 snítky čerstvého tymiánu;
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu;
- 2 šálky Cabernet Sauvignon, dělené;
- 2 bobkové listy;
- 1 červená cibule, nakrájená na malé kousky (asi 2,5 cm);
- 1 kilogram mrkve, oloupané a nakrájené na malé kousky (asi 2,5 cm);
- 1 kilogram tuřínu, oloupaný a nakrájený na malé kousky (asi 2,5 cm).
Způsob přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C s mřížkou uprostřed.
- Předehřejte hrnec Hosse na středně vysokou teplotu po dobu 3–5 minut. Přidejte slaninu a vařte dokřupava, 10-12 minut.
- Slaninu vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a v hrnci si ponechte 2 lžíce tuku ze slaniny.
- Zatímco se slanina vaří, smíchejte sůl, pepř, papriku a hnědý cukr. Pečeně potřeme ze všech stran směsí koření. Pečeme dozlatova, asi 3-5 minut z každé strany.
- Maso vyjmeme a dáme stranou. Snižte teplotu na střední.
- Na dno litinového hrnce rozházejte cibuli, česnek a šalotku. Hovězí vývar se nalije. Pomocí dřevěné lžíce oddělte zhnědlé kousky od povrchu misky. Vmícháme slaninu a na cibuli položíme maso.
- Přidejte 1½ šálku vína a bobkové listy a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte bez pokličky 10 minut. Přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby.
- Maso otočte a nechte 30 minut. V případě potřeby přidávejte po ¼ šálku vína.
- Opečené maso ještě jednou otočte a pokračujte v pečení dalších 30 minut.
- Vyjměte výpek a přidejte tuřín, mrkev a červenou cibuli. Přidejte pečínku zpět do misky a přikryjte a nechte v troubě dalších 30-45 minut.
- Maso přendejte na tác. Odstraňte bobkové listy a snítky bylinek. Dušení ochutíme solí a pepřem a trochu zalijeme výpekem.
- Pečeně nakrájejte nebo nakrájejte na porce a podávejte se zeleninou.